نان سنگفرشی


 






 

مواد لازم:
 

شکر یک چهارم پیمانه
آب یا شیر سه چهارم پیمانه
خمیر مایه یک قاشق سوپخوری
تخم مرغ یک عدد کوچک
وانیل نوک قاشق سوپخوری
نمک یک چهارم قاشق چایخوری
کره یا روغن مایع 30 گرم
آرد 2 تا دو ونیم پیمانه
برای آغشته کردن خمیر :
کره 80 گرم
شکر قهوه ای 60 گرم
گردوی درشت خرد شده یک چهارم پیمانه

طرز تهیه :
 

خمیر مایه را با آب ولرم و یک قاشق چایخوری از شکر دستور عمل بیاورید . تمام مواد خمیر به جز آرد را با هم مخلوط کرده و هم بزنید . خمیر مایه عمل آمده را به مواد اضافه کرده و آرد را به تدریج به خمیر اضافه کنید تا خمیر جمع شود. خمیر را بر روی سطح آردپاشی شده منتقل کرده و ورز دهید تا چسبندگی خمیر گرفته شود و خمیر لطیف و یک دستی به دست آید . خمیر را داخل کاسه ای با گنجایش کافی که با یک قاشق مرباخوری روغن مایع چرب شده است ، منتقل کرده و یک دور در کاسه بگردانید تا تمام سطح خمیر چرب شود. روی خمیر را با دستمال نخی تمیزی پوشانده و کنار بگذارید تا حجم خمیر دو برابر شود.
بعد از آماده شدن خمیر ، کره را روی حرارت ملایم ذوب کرده و شکر قهوه ای را به آن اضافه کنید. این سس را به خوبی مخلوط کرده و از روی حرارت بردارید. نیازی به جوشاندن آن نیست . این مواد را کنار بگذارید تا به دمای اتاق برسد.
پف خمیر را با مشت خود خوابانده و با چاقو آن را به اندازه های خیلی کوچک تقسیم کنید. قالب دیواره بلند مناسبی را که بهتر است تفلون باشد انتخاب کرده و چرب کنید. تکه های خمیر را در کف دست به صورت گلوله های کروی شکلی در آورده وداخل سس آماده بیندازید. به کمک قاشق یا چنگال تکه های خمیر را به این سس آغشته کرده و با فاصله در کف قالب بچینید.بین فواصل خمیرها و روی آن ها مقداری گردو بپاشید . بقیه تکه های خمیر را نیز به همین ترتیب آماده کرده و روی لایه قبلی بچینید . بقیه گردوها را نیز به همین ترتیب روی نان و کناره های آن بپاشید . روی قالب را با دستمال پوشانده و نیم ساعت زمان دهید تا حجم خمیر دو برابر شده و تا نزدیک لبه قالب برسد. فر را نیز با دمای 180 درجه ی سانتی گراد گرم کنید. بعد از اتمام استراحت دوم ، نان ها را در طبقه وسط فر به مدت چهل دقیقه بپزید. بعد از سی دقیقه پخت نان را کنترل کنید و اگر سطح نان خیلی برشته شده باشد ، روی آن را با فویل بپوشانید و پخت را ادامه دهید .
بعد از پخته شدن ، نان را به مدت ده دقیقه در قالب نگهدارید . بعد از ده دقیقه آن را در ظرف سرو برگردانده و اگر مقداری سس کف ظرف جمع شده بود ، آن را روی نان بدهید . قالب را تا زمانی که نان از داغی بیفتد روی آن قرار دهید . بعد قالب را برداشته و نان را خنک کنید. این نان به صورت گرم و سرد قابل سرو است .

 

نکته :
1 ـ این دستور 530 گرم کربوهیدرات ، 90 گرم پروتئین ، 225 گرم چربی و 4505 کیلوکالری انرژی دارد.
2 ـ برای تهیه این نان می توانید از قالب گرد ساده ، قالب توخالی و حتی قالب های طرح دار استفاده کنید ی، ولی دقت کنید که دیواره قالب باید بلند باشد. اگر قالب شما تلفون نیست آن را با قلم مو چرب کرده و یک پیمانه آرد داخل آن بریزید. آرد را در قالب برگردانید تا تمام قسمت های قالب به آرد آغشته شود . بعد آرد اضافی را داخل ظرف آرد خود برگردانده و به صورت وارونه به قلب خود ضربه بزنید تا آرد اضافی کاملا از قالب خارج شود. استفاده از قابلمه های ساده نیز برای تهیه این نان ممکن است . قالب های توخالی پخت این نان را بهتر می کند.
3 ـ اندازه گلوله های خمیر لازم نیست یکسان و یک اندازه باشد.
4 ـ بهتر است تکه های خمیر را در بش از دو لایه نچینید.
5 ـ می توانید لابلای تکه های خمیر علاوه بر گردو از مقداری کشمش نیز استفاده کنید. همچنین می توانید مقداری دارچین به سس اضافه کنید.

 

منبع: هنر آشپزی شماره